Hardinxveld JO13-1 wint eerste bekerwedstrijd

4 - 2

Kozakken Boys JO13-1

Groep 1 07

31 augustus 2019 9:00

Op een zonnige zaterdagmorgen weet Hardinxveld JO13-1 ten koste van Kozakken Boys de winst te pakken. In een aantrekkelijke wedstrijd maakte de ploeg in de tweede helft het verschil en pakt het de winst in de eerste officiële wedstrijd van het seizoen.

Voor de zomer voetbalde Hardinxveld ook al een oefenwedstrijd tegen Kozakken Boys. In een open wedstrijd waarin beide ploegen voetballend aan elkaar gewaagd waren moest Hardinxveld toen het onderspit delven en stapte het met een 2-1 verlies van het veld. Vandaag was de ploeg gebrand op revanche.

Voor de wedstrijd werd al gesproken over de sterke en snelle spits van Kozakken Boys, hem beteugelen zou zeer belangrijk zijn voor een goed resultaat. Groot was de opluchting in de eerste minuten van de wedstrijd toen bleek dat de spits niet mee speelde. Later bleek dat de spits inmiddels in de groen witte kleuren van FC Dordrecht speelt.

Kozakken Boys speelde wederom enigszins verrassend in een 4-4-2 opstelling. Hardinxveld begon in de gebruikelijke opstelling en het spel golfde in de eerste minuten op en neer. Kansen waren er voor beide ploegen en David had de eerste kans om voor Hardinxveld de score te openen. Hij kreeg de bal helaas niet in het net. Des te meer de wedstrijd vorderde des te meer overwicht Kozakken Boys op het middenveld kreeg. Na wederom een gevaarlijke aanval van Kozakken Boys werd het sein gegeven om ook over te schakelen naar 4-4-2. Hierbij zou Tame terugzakken naar het middenveld en Bart en David het spitsenduo vormen.

Hardinxveld is amper opgesteld of het gaat fout in de opbouw. Nijs speelt de bal naar Maurice en die speelt de bal heel zacht terug door het midden. De vervangend spits van Kozakken Boys weet met dit buitenkansje wel raadt en schiet de bal hard achter Nijs. Een enorme domper voor Hardinxveld, want er was tot dat moment weinig aan de hand. Hardinxveld pakt het vervolgens goed op en het is wederom Bart die 1 op 1 wordt gestuurd met de keeper van Kozakken Boys. Helaas is het ook nu niet raak voor de thuisspelende ploeg. Niet veel later wordt het bijna nog erger voor Hardinxveld. Dit keer is het Koen met een vreemde terugspeelbal. De bal is veel te hard voor Stef en te zacht voor Nijs. Ook nu kan de spits van Kozakken Boys de bal oppikken en richting doel stormen. Nijs komt uit en dwingt de spits naar de buitenkant. Gelukkig voor Hardinxveld schiet de spits de bal voor het lege doel langs.

Aanvallend ziet het er bij Hardinxveld bij vlagen goed uit, maar opbouwend heeft de ploeg soms moeite. Zeker als er onvoldoende gecommuniceerd wordt met elkaar en de onzekerheid hierdoor toeslaat. Gelukkig kan er snel gejuicht worden, want na goed druk zetten gevolgd door een snelle combinatie op het middenveld is David weg en schiet hij de bal hard en laag langs de keeper van Kozakken Boys. Vlak voor rust is dit een lekkere opsteker voor Hardinxveld. De ploeg lijkt door de gelijkmaker vertrouwen te krijgen, want niet veel later is het Bart die de voorsprong op zijn schoen heeft. Helaas ploft de bal net langs de verkeerde kant van de paal. Niet veel later fluit de scheidsrechter voor de rust en kunnen de ploegen de kleedkamer opzoeken voor een verdiende limonade.

In de rust wordt aangegeven dat Kozakken Boys vooral door fouten van Hardinxveld gevaarlijk wordt. Fouten kunnen en mogen gemaakt worden, als we er maar van leren. Door niet onzeker te zijn en met elkaar te praten in het veld kunnen een hoop fouten voorkomen worden. Er wordt ook aangegeven dat het middenveld in de opbouw vaak veel te diep staat en dat ze daardoor niet aanspeelbaar zijn in de opbouw. Positieve punten zijn er ook zeker te benoemen: het aanvalsspel van Hardinxveld met veel loopacties in de diepte en het lef om hoog druk te zetten.

Vol goede moed begint Hardinxveld aan de tweede helft en het verschil wordt meteen gemaakt. Na een aantal vlotte combinaties op de as van het middenveld tussen Kyan, Stan en Noud wordt David van Kalkeren binnen 5 minuten twee maal diep gestuurd. Eenmaal kapt hij nog een tweetal spelers uit voordat hij de bal langs de keeper schiet, de andere keer is hij op snelheid weg en kan niet meer bij worden gehaald. Binnen 5 minuten weet Hardinxveld de gelijke stand om te zetten naar een 3-1 voorsprong. Lars komt vervolgens in de ploeg voor Bart en David Kraaijeveld komt in de ploeg voor Tame.

De ploeg uit Werkendam gaat nadrukkelijk op zoek naar de aansluitingstreffer, maar krijgt door uitstekend verdedigend werk van de gehele achterste linie hier geen kans toe. Maurice speelt een goede wedstrijd in de mandekking en ook Koen en Karsten spelen een goede wedstrijd als backs. Zij komen door de bij balbezit 3-3-4 opstelling van Kozakken Boys redelijk vaak voor belangrijke keuzes te staan, maar kantelen goed naar de kant van de bal. Ook Stef speelt een goede wedstrijd en loopt de gaten die achterin vallen iedere keer dicht.

Hardinxveld blijft in de omschakeling heel gevaarlijk en David van Kalkeren wordt na goed druk zetten van Hardinxveld door Noud weggestuurd. David vindt dit keer de keeper op zijn weg, maar uit de daaropvolgende corner van Lars is het Noud die de bal voor het intikken heeft en het net laat bollen: 4-1. Het is een volledig terechte voorsprong, want Hardinxveld speelt de tweede helft goed voetbal. Niet veel later wordt het toch nog spannend, want na half ingrijpen van de verdediging (eigenlijk een van de weinige puur verdedigende foutjes) weet Kozakken Boys van afstand toch de 4-2 binnen te schieten. Het geloof bij ‘de Boys’ neemt toe en Hardinxveld staat nu even onder druk. De bal wordt niet lekker weggewerkt en het scheelt weinig of Kozakken Boys had de aansluitingstreffer kunnen maken. Gelukkig gebeurt dit niet en Hardinxveld komt na een fase van een paar minuten voetballend onder de druk vandaan. Wederom is het David van Kalkeren die diep wordt gestuurd, maar hij is alleen tegenover twee verdedigers en heeft geen afspeelmogelijkheden. David begint vervolgens aan een prachtige solo. Met de ene na de andere kapbeweging stuurt hij de verdedigers het bos in. Het enige wat hij vergeet te doen is om zichzelf te belonen, want hij schiet maar niet. Vervolgens komt David Kraaijeveld ingelopen om te schieten, maar door een miscommunicatie gaat de kans verloren.

Hardinxveld komt in de rest van de wedstrijd niet meer in de problemen en na een vrije trap een minuut voor tijd heeft Stan de 5-2 nog op zijn hoofd, maar hij kan de bal onvoldoende richting doel knikken. Niet veel later fluit de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd. Hardinxveld heeft zichzelf knap hersteld van een rommelige fase en de wedstrijd uiteindelijk verdiend gewonnen. In de tweede helft was de opbouw beter verzorgd en beloonde Hardinxveld zichzelf voor het goede spel. Verbeterpuntje blijft het praten met elkaar in het veld. Niettemin mag Hardinxveld 3 dik verdiende punten bijschrijven en staat het nu tweede in de bekerpoule achter Unitas dat zijn wedstrijd tegen Sliedrecht met 5-1 won.

Volgende week staat de uitwedstrijd tegen Sliedrecht op het programma. Om 10:00 wordt er dan afgetrapt op het sportcomplex in het buurdorp. Tot dan!